Thema Nederland in groep 5/6

Hallo allemaal,

In groep 5/6 werken we aan het thema Nederland. Vorige week hadden we (Lena van groep 7/8 en ik) allerlei materialen en opdrachten klaargezet in de kuil. De kinderen mochten in kleine groepjes kiezen aan welke opdrachten ze gingen werken. De kinderen konden bijvoorbeeld kiezen uit creatieve opdrachten (tulpenveld tekenen, delfts blauw bord maken), tekst opdrachten (’wist je datjes’ schrijven, een verhaal schrijven over je favoriete plek in Nederland en informatie opzoeken over de spullen die in onze ”typisch Nederlands” kraam staan.)  Ook was er ruimte voor spel ( puzzels, topografie oefenen met elkaar, bouwen met de kapla en lego). Alles met als onderwerp Nederland.  Er werd heerlijk gewerkt en er was een grote betrokkenheid! 

Vandaag hebben de kinderen een nieuwe opdracht gekregen; Het maken van een lapbook over een gekozen Nederlandse provincie! 

Wat is een lapbook? 
Een lapbook betekent letterlijk ”een boek wat je op schoot kan houden”. De kinderen maken van een groot stuk karton een soort map. In die map plakken ze een verzameling van mini-boekjes, klepjes en ander gevouwen materiaal waarin weer informatiestukjes komen. Ook is er ruimte voor tekeningen, verhalen en korte geschreven stukjes. Het maken van een lapbook kun je gebruiken als verwerkingsvorm. In een lapbook wordt gewerkt met kleuren, met beelden en met woorden. Zo worden de beide hersenhelften aangesproken wat het leren alleen maar bevordert.
En niet te vergeten... lapbooks maken is gewoon ook leuk! En wat leuk is, onthoud je beter.

Binnenkort zal ik de resultaten van de lapbooks delen op Kwieb!

Verder deze week:

Woensdag 2 februari staat Juf Tessa een dagje in mijn groep. Ik ben wel op school maar heb deze dag tijd om aan mijn administratie te werken en om de laatste cito’s af te maken.  

Een fijne week allemaal,

Groetjes Djoeke 

 

 

 

 

IMG-3022 IMG-3022
IMG-3021 IMG-3021
IMG-3020 IMG-3020
IMG-3015 IMG-3015
IMG-3025 IMG-3025
IMG-3027 IMG-3027