Creatief met vilt

Na een ochtend waarbij we gewerkt hebben aan onze pedagogische visie en opvattingen was het tijd om onze creatieve vaardigheden aan te spreken: een workshop vilten!

 

Nu is het zo dat in ons team ervaring met handvaardigheid en technieken verschilt. Laat het zo zijn dat vilten een heel toegankelijke techniek is waarbij iedereen geheel zelf uiting kan geven aan zijn/haar kwaliteiten en creativiteit.

 

De workshop begon met een korte uitleg over het materiaal, de mogelijkheden en werkwijze. Eerst maakten we als oefening allemaal een bloemetje; de slierten vilt zorgvuldig spaarzaam neerleggen, deze slierten ‘potdekselen’ en gelijkmatig laten overlappen, het vilt nat maken met een mengsel van warm water en groene zeep en wrijven maar! Na enkele minuten wrijven hechten de vezels van het vilt samen tot een massief schijfje gekleurd stof. Nog even in model boetseren en het bloemetje is klaar.

 

Na deze opwarmer was het tijd voor het échte werk: een groot wandkleed. Een groot wit vilten doek lag uitgespreid op tafel: de mogelijkheden waren eindeloos. Na het bekijken van wat inspiratie ging ons team enthousiast aan de slag. We waren het al snel eens dat dit wandkleed over ons en onze mooie school moest gaan: de schooltuin, de dieren, de nabijheid van water en zee, en prominent in het midden - hoe kan het ook anders - een zilvermeeuw. De taken werden verdeeld en iedereen ging aan de slag. Met elke sliert vilt wat neergelegd werd kreeg het wandkleed steeds meer gestalte. De mooiste details werden verwerkt: bijen, konijntjes, kippen, zeesterren, zeeschuim, wolken. De samenwerking was geweldig en elk teamlid legde zijn of haar eigenheid in dit prachtige wandkleed.

 

Om de losse stukjes vilt te verbinden werd net als bij het bloemetje warm water met zeep over het wandkleed gegoten en stonden we schouder aan schouder het wandkleed als het ware te masseren, zodat ieder stukje op zijn plaats zou blijven. Het kleed werd opgerold waarna we handmatig al het overtollige water en zeep uit het kleed centrifugeerden. Door de warmte en inspanning slonk het kleed iets waardoor het sterker werd.

 

Het kleed werd voor een laatste keer uitgespoeld, en we kunnen met recht zeggen dat het eindresultaat er mag zijn! We zijn geïnspireerd geraakt om dit materiaal en deze techniek in onze groepen toe te gaan passen. Deze workshop was niet alleen leuk omdat we iets moois gemaakt hebben, maar ook omdat we allemaal iets van onszelf hierin verwerkt hebben. Het wandkleed krijgt zeker een prominente plek in onze school!

 

- William

20240402_141421 20240402_141421
Vilten 1 Vilten 1
Vilten 2 Vilten 2
Vilten 3 Vilten 3
Vilten 4 Vilten 4